Ezért nem kaptad meg a várt SZJA-mentes fizetésedet, pedig 25 év alatti vagy

ezért nem kaptad meg a várt 25 év alatti szia-mentes fizetésedet_head

Tudtad, hogy közel 450.000 főt érint a 25 év alattiak SZJA-mentes fizetés 2022-ben? És az megvan, hogy kb 58%-uk havi bruttó 100.000 Ft-nál kevesebbet keres? Mi van akkor, ha minimálbérre vagy bejelentve, és a többit zsebbe/borítékba kapod?

Ha itt jársz, akkor tuti érdekel ez az írásunk is: Beléptél a nagybetűsbe?

A Portfolio.hu és a GKI cikkei alapján szedtünk össze pár buktatót, amit a 25 év alatti SZJA-mentesség rejt.

Ennyi SZJA-mentes kedvezményre lehetsz jogosult

Az alábbi tábla mutatja, hogy mennyi plusz pénzt kaphatsz, amennyiben valamelyik bér minimumára BE VAGY JELENTVE. Fontos kiemelnem számodra, hogy a bejelentett béred alapján kapsz plusz pénzt a 25 év alattiak SZJA-mentessége miatt. Miként szerepel (vagy nem szerepel) a bejelentésen felüli fizetésed a havi bérelszámolásodon? Ha olyan tételként szerepel, amely tartalmaz SZJA-t (személyi jövedelemadót), akkor persze abból is érvényesítheted a kedvezményt. Lejjeb írok erről is. A diákmunkát végzők is beletartoznak a kedvezményezettek körébe.

25-ev-alatti-SZJA-mentesseg-kedvezmenyek-gki
https://www.gki.hu/wp-content/uploads/2022/01/Tobb-mint-95-milliard-forintba-kerul-a-25-ev-alattiak-SZJA-mentessege.pdf

Így számold ki, hogy mennyire vagy jogosult

Vizsgáld meg a bérpapírodon szereplő Összevont adóalapot (ez a bruttó bevételed), és ennek az alapnak a 15 %-a az SZJA, amit visszakaphatsz. De nem mindegy, mekkora bruttóra vagy bejelentve. Lehet olyan, hogy nem kapod vissza ezt a pénzt? Persze! Még alig kerültek kiutalásra a fizetések, de már érkezett a 25 év alatti SZJA-mentes Facebook csoportba egy kérdés, hogy nem érkezett meg a plusz pénz. Erről lejjebb írni fogok még.

Én legtöbbször EZT A KALKULÁTORT használom az Ügyfeleimmel. Pofon egyszerű használni! Írd be a havi bruttó bevételedet, majd pipáld ki, hogy 25 évnél fiatalabb vagy. Az eredmény oldalon már látod is, hogy a fizetésed SZJA tartalma 0%. A várható nettó fizetésed pedig jelentősen magasabb lesz az eddiginél.

Mi a maximum, amit visszakaphatsz?

Havi bruttó 433.700 Ft bejelentett fizetéssel tudod kimaxolni a kedvezményt, ami a 15 %-os SZJA-val számítva 65.055 Ft extra bevételt jelenthet számodra. Oké, de akkor mi van, ha többre vagy bejelentve? Bizony a 433.700 Ft feletti bruttódból levonásra kerül a személyi jövedelemadó IS. Tehát a maradékból 33,5% adó jön le, míg előtte ugye SZJA mentesen, csak 18,5%.
Valahogy így:

  • 15% SZJA (személyi jövedelem adó)
  • 18,5% TB járulék (ebben több adónem talál helyet: 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerő-piaci járulék)

Ezeken bukhat el a 25 év alatti SZJA-mentesség

Születésnapod

Utoljára abban a hónapban fogod visszakapni (nem kifizetni) az SZJA-t, amikor a 25. születésnapod van. Tehát, ha pl. március 1-én születtél, akkor márciusban még nálad marad az SZJA-d. Ugyanígy, ha 31-én születtél, akkor már nem kapod a következő hónapban a kedvezményt.

KATA-s vállalkozó vagy

Talán ezt nem is kell ennél jobban kifejtenem 🙁
De ha megbízási szerződéssel dolgozol be egy cégnek… Ugye akkor sem kapsz vissza SZJA-t.

Bérszámfejtő kolléga

Az esetek legkisebb százalékában ugyan, de előfordulhat, hogy a pénzügyes kollégád elsiklik a Te kedvezményed felett. Jelezd neki bátran, hogy vizsgáljátok felül. Ne felejts el vinni neki egy csokit, amiért nyitottan állt az észrevételedhez 🙂

Munkáltató

Azt tudtad, hogy a munkáltatónak nem kötelessége elfogadni ezt a kedvezményt? Lehet, hogy aláírtatok egy papírt pár hónapja, hogy nem fogod megkapni ezt az adókönnyítést? Megteheti azt is, hogy a bruttódat és/vagy a mozgó béredet csökkenti annyival, hogy ne legyen szembetűnő az SZJA kifizetése (tehát gyakorlatilag ugyan annyit kapsz, mint eddig, csak más szerepel a bérpapírodon). Teheti ezt azért is, mert nem akar súrlódást az “idősebb” munkavállalók és köztetek a fizetési különbség miatt.

“Teljes” fizetésed

1. Te is úgy állapodtál meg a munkáltatóddal, hogy bejelent valamekkora összegre, és a többit “odaadja” Neked? Ha az első munkahelyeden vagy még, akkor ne lepődj meg. A legtöbb munkahelyen előfordul ez a kifizetési rendszer. Kérdés egyedül az, hogy a többi után adózol-e? Ha a bérpapírodon adókötelesként szerepel a plusz tétel, akkor várhatóan annak az SZJA tartalmával is számolhatsz (pl. adómentes a külföldi napidíj a nemzetközi fuvarozásnál).
2. Egyébként ha nem szerepel a bérpapírodon semmilyen módon a többi, akkor nem csak most jársz kevésbé jól. Ha most ezt olvasod, akkor bizonyára nem igazán foglalkoztat a nyugdíj kérdés MÉG. Viszont ezzel a megoldással magad elől veszed el a későbbi biztonságodat. Ugyanis nemcsak most nem kapsz vissza belőle semmit, de cserébe a nyugdíjad összegéhez sem fogja beszámolni a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
3. Talán nem kéne tovább rémisztgetnem Téged, de a táppénz esetében is érhet bőven meglepetés (mivel azt is a bejelentett fizuból számítják).
4. Vékonyabb lett a boríték? Még az is lehet, hogy a “többi” fizudból kevesebbet kapsz. Ami részben még jobb, mert legalább az SZJA-t visszakaptad. Így pl egy hitelfelvételnél rövidtávon jobban jársz.

ezért nem kaptad meg a várt 25 év alatti szja-mentes fizetésedet
ezért nem kaptad meg a várt 25 év alatti szja-mentes fizetésedet

A cikket folyamatosan frissítjük az 25 év alatti SZJA-mentesség csoportba beérkező visszajelzéseitek alapján! Utolsó frissítés 2022.02.10. 16:11 19:10
Te belefutottál már más okba, amiért nem kaptad vissza az SZJA-t? Segíts a többieknek! Hogyan oldottad meg? Vagy milyen kérdésed van, amire még nem kaptál választ? Írd meg nekünk az alábbi formban. (Ne aggódj, nem fogunk hívogatni, csak ha e-mailben megkérsz minket)

    A Szerzőről

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

    Olvasd el ezeket is